Sök, sociala medier och mobilt internet är tre fenomen som sajtägare måste förstå och förhålla sig till om de ska bli framgångsrika under 2008. Förändringarna inom dessa områden var under förra året mer genomgripande än de flesta förstått.

Digital marknadsföring var helt rätt område att befinna sig inom år 2007. Under tredje kvartalet förra året gick internetmarknadsföring om TV i fråga om pengar. På helåret slog TV-reklamen internet, men under 2008 kommer internet att vara större än TV, enligt Institutet för Reklam- och Mediestatistik. En stor del av tillväxten handlar om de där små textannonserna som visas när du söker på Google – inte särskilt sexigt med gud så effektivt.

Och trots att en allt mer splittrad TV-marknad kommer att pressa ner priserna på TV-reklam, samtidigt som suget efter sökannonser pressar upp priset på att synas vid sökningar, så finns det stora vinster för många företag att få ordning på sin sökmarknadsföring.

Men den mest revolutionära utvecklingen på internet förra året fanns bland sociala medier. Under några galna höstmånader växte Facebook explosivt och fick runt 800 000 användare i Sverige. Plötsligt gjorde alla det som kidsen hållit på med i sju år. Vi umgicks på Facebook och hos Bilddagboken och Flickr delade vi med oss av bilderna från våra liv. Redan tidigare hade YouTube förändrat vårt förhållande till rörlig bild.

Det tredje genombrottet handlar om mobilt internet. När mobiloperatören Tre hottade upp sina 3g-uppkopplingar till 3,6 mbit/s följde konkurrenterna efter och hundratusentals svenskar att fixade billigt mobilt bredband. När internet frigör sig från datorn på skrivbordet är det svårt att förutse konsekvenserna.

Hur är ditt varumärke profilerat i sökmotorerna? Diskuteras ditt företag bland bloggar och sociala nätverkssajter? Ger allt mer mobila kunder dig nya affärsmöjligheter? Det är bara några frågor du måste fundera på under 2008.