Användarna måste börja värdera sina personuppgifter, preferenser och digitala spår lika mycket som de digitala jättarna som Facebook, Google och Amazon gör. Var försiktig där ute för alla vill dig inte väl.

Jag har själv gjort det. Fyllt i massa uppgifter för en ganska liten belöning för att sedan bli sönderspammad. Det räcker med att man en tråkig eftermiddag sänker garden lite när en vän bjuder in dig att ta reda på vilken kändis eller vilket djur du är mest lik. Korkat naturligtvis, men du har ju inte lämnat ut ditt kreditkort, eller?

I bakvattnet på skandalen med Cambridge Analytica, som fått tillgång till uppgifter om 50 miljoner amerikaner via en dum Facebook-app, har jag noggrant granskat mitt Facebook-konto. Jag har rensat bort allt från hemort, skolor och vad jag har för religiös åskådning. Skojiga Facebook-appar tog jag bort för länge sedan. Profilbilden är kvar än så länge eftersom det inte är svårt att hitta min bild på många andra ställen.

Det är länge sedan jag slutade lita på Facebook. Det är svårt att lita på ett företag som styrs av en trettioårig vd som inte har ens har en grundläggande förståelse för hur samhället fungerar. Det handlar om ett företag gång på gång visat sig slarvig med användarnas integritet och som kulturellt är präglat av Silicon Valleys teknikoptimism som går att koka ner till att allting går att fixa med teknik om bara politikerna håller sig borta.

Samtidigt skickar Google mig en pushnotis att jag ska recensera varje restaurang, butik eller offentlig plats jag besöker. Detta trots att jag regelbundet slår av platsvisningen på telefonen. Och jag är i princip alltid inloggad när jag söker på Google – vilket ju avslöjar mer om mig än om jag följer WooCommerce Sverige på Facebook.

Problemet är att idag hamnar du bredvid allt om du ger upp Facebook och Google. Det vore som att vägra går på asfalterade vägar.

Våra personuppgifter, preferenser, flöden och sökningar är oljan som får världens mest värdefulla företag att kvartal efter kvartal presentera otrolig tillväxt och sjukt höga vinstmarginaler. Det är hög vid att vi som användare börjar värdera våra personuppgifter och digitala spår lika högt som Google, Facebook och Amazon gör.

EU-medborgare har från den 25 maj hjälp av General Data Protective Regulation (GDPR) som slår fast att det är användaren som äger sina personuppgifter. Vi lånar bara ut dem till företagen och kan när som helst begära att bli raderad. Den 25 maj kommer jag att be Google och Facebook att radera alla uppgifter om mig förutom mitt namn, mobilnummer och mejladress.

Så var försiktig där ute och fundera alltid på varför du ska lämna ut några utgifter. Det är du som är produkten som både Google och Facebook säljer – glöm aldrig det.