Mediekometen Upworthy, som skapar klickmonster av andras innehåll, berättar om vår tids medielogik där allt handlar om paketering och att låta någon annan göra grovjobbet.

De första bloggarna handlade om att dela länkar till intressant material långt innan sökmotorerna gjort det mesta av världens innehåll tillgängligt. Det personliga delandet av innehåll är fortfarande en stark drivkraft på internet. Detta har mediesajten Upworthy utvecklat till skön konst. Genom att förädla andras innehåll med klickvänliga rubriker och ett direkt tilltal kan de gräva fram klickmonster där de ursprungliga innehållskreatörerna misslyckats.

Mycket handlar också om att bemästra sociala medier. Upworthy har 6,1 miljoner likes på Facebook, 376 000 följare på Twitter och 683 654 i sina cirklar hos Google+. Lockande paketering och delningsbara rewrites lockar idag 60 miljoner unika besökare i månaden.

Upworthy letar efter innehåll på sociala medier, inte på mediesajter. De fokuserar på videos som skapar känslor. Rubrikerna skrivs om 25 gånger och testas mot en publik innan de läggs upp. Delarknapparna för Facebook och Twitter är bland webbvärldens största för att uppnå maximal spridningseffekt. Dessutom a/b-testas rubrikerna mot en större publik och mätpunkten är framför allt antal klick per delning.

Upworthy säger mycket om vår tids medielogik där sociala medier är infrastrukturen och presentationen är allt. Alla sajtägare kan lära sig av hur Upworthy utnyttjar Facebook för spridning av sitt innehåll och hur viktig en rubrik är för att få läsarna att klicka. Att de dessutom noggrant analyserar hur folk delar innehållet är också en viktig pusselbit. Gammelmedia måste nog uppgradera sig till rubriksättning 2.0 om de vill behålla annonskronorna i framtiden.

Men klickmonstren lämnar mig med en fadd smak av bedrägeri. Var detta allt? Var jag verkligen tvungen att klicka?