Digitaliseringen har gjort det möjligt att på allvar mäta räckvidd och effekt av reklamkampanjer. Men i influencernas värld av botar och falska följare är det mycket luft i siffrorna.

Många framgångsrika företag, som Daniel Wellington och NA-KD, bygger sin framgång på influencermarknadsföring. Förra året ökade svenska företags investeringar i influencermarknadsföring med 33 procent till 660 miljoner kronor, enligt Institutet för medie- och reklamstatistik. Och enligt World Federation of Advertisers (WFA), planerar drygt 65 procent av världens annonsörer att öka sina investeringar inom influencermarknadsföring det närmaste året.

Men det finns ormar i paradiset. Var fjärde följare av svenska topp-influencers Instagram-konton är botar, enligt en granskning tidningen Resumé gjort. För kända influencers som Joakim Lundell var nästan hälften (45 procent) av Instagramföljarna fejk. Hos Therese Lindgrens Instagramkonto var 40 procent fejk. Lite lustigt i sammanhanget, är att Isabella Löwengrips bot-influencer Gabrielle Löwengrip bara har 5 procent falska följare. När Sveriges Annonsörer granskade Twitter, kom de fram till att 30 procent av följarna var falska.

Det går enkelt att köpa falska följare billigt, en svensk Instagramföljare kostar bara en krona per följare och 1,20 för en aktiv följare. Ett lockande alternativ för aspirerande influencers, som vill bli större. Samtidigt kommer falska följare automatiskt så fort ett Instagramkonto blir synligt, eftersom falska konton skaffar sig legitimitet genom att följa populära konton.

Erfarna marknadsförare som arbetar med influencers är medvetna om problemet med fejkföljare. Det gäller att alltid mäta effekten av samarbeten, för att inte betala för fejkanvändare som inte konverterar.

Jag undrar om Facebook och Twitter verkligen tar sitt ansvar för fejkanvändarna. Det finns ju fungerande tredjepartsverktyg för att hitta fejkanvändare. Varför skulle inte en av världens mest lönsamma tech-företag ha resurser för att rensa bort falska användare? De kanske inte vill ta bort luften i systemen, eftersom det skulle sänka deras egna siffror för antalet användare och deras engagemang.

För dig som marknadsförare, gäller det istället att alltid mäta effekten av samarbeten med influencers och betala därefter. Samtidigt borde influencers fundera kring sin egen trovärdighet, när deras följare mest består av botar och fejkkonton.