Tänk er en butiksinnehavare på fina gatan i centrum som sätter upp ett sotat skyltfönster för att ingen ska kunna kika in på varorna där inne. Sedan barrikaderar han dörren för att absolut ingen ska veta vad som finns i butiken. Istället köper han dyra annonser där kunderna får en chans att se vad som erbjuds. Vad jag vet har detta aldrig hänt i den verkliga världen, men det är snarare regel än undantag på nätet.

Om jag söker på Sony Ericsson Xperia X1 på Google så listas i tur och ordning: prisjämföraren Prisjakt, Sony Ericssons egen sajt två gånger, tre mediesajter och så vidare. På andra sidan, plats nio hittar jag den första e-butiken. Här har vi tappat 99,99 procent av sökpubliken och det blir det inga affärer. E-handlarna slåss däremot om utrymmet bland de sponsrade länkarna med dyra klick som resultat. Det går att söka på många andra produkter som svenskarna gärna köper på nätet med samma usla resultat.

Trots att sökmotorerna är nätets populäraste tjänster är många e-handelsplattformar usla på att visa upp produkterna på rätt sätt för sökmotorerna. Flera av de populäraste e-handelsplattformarna är byggda i ramar vilket är helt förkastligt för sökmotorerna. Det är dessutom fult och känns väldigt 90-tal, men det är en annan historia.

Det finns undantag. Sök på boktitlar – Adlibris och Bokus kommer att listas på Google. Sök på rätt klädmärken och Zoovillage kommer att komma på tredjeplats efter själva varumärkets sajt och Wikipedia. Coolstuff är också sköna att skåda för en sökmotornörd.

Lösningen för dem som sitter på en usel e-handelslösning och inte vet hur man får till bra sökresultat är att köpa sponsrade länkar för att synas på sökmotorerna. Problemet är att det är dyrt och kommer att bli ännu dyrare med tiden ju fler som vill kriga om sökpubliken.