Med Googles tredje generation av anti-bot-kontrollen reCAPTCHA v3, slipper användarna aktivt bevisa att de inte är botar. Systemet analyserar istället användarnas beteende för att skilja botar från vanliga användare.

I den första versionen av reCAPTCHA var användarna tvungna att kopiera konstig text, för att godkännas som mänsklig användare. Med den andra versionen tvingas vi klicka för bilder utifrån ett villkor.

Men med den senaste versionen av reCAPTCHA slipper användaren agera. reCAPTCHA v3 använder istället en adaptiv riskanalys i bakgrunden för att varna sajtägaren för misstänkt trafik, medan användaren ges en friktionsfri upplevelse, enligt Google.

Webbadministratörer kan använda poängtabeller för att avgöra tröskelvärden för att släppa igenom användare eller låta dem gå igenom ytterligare kontroller, till exempel tvåfaktor-autentisering eller telefonverifiering.

reCAPTCHA version 3 har varit ute på test i ett års tid för finjustera systemet och för att samla in reaktioner från användare och avgöra hur sajter ska reagera på botar.

Läs mer: https://techworld.idg.se/2.2524/1.709621/recaptcha-v3-google