Det går att bli effektivare utan att bli utarbetad. Det handlar nästan alltid om att fokusera och planera.

1. Planera din dag/vecka
Det behövs inga smarta program. Ett papper och en penna räcker för att planera din dag/vecka/månad. Lista det som måste få gjort och dela upp större uppgifter i mindre uppgifter. Var realistisk med vad du kommer att hinna med. Och diskutera med din chef om du får för mycket att göra.

2. Ge dig rätten att stänga av.
Genom att under dina mest produktiva timmar, normalt i början av dagen, stänga av mobil, mejl och andra program som kan störa dig kan du fokusera på det du behöver få gjort. Ännu viktigare är att undvika sociala medier under dina värdefullaste timmar.

3. Ta pauser.
Pomodorotekniken är mycket effektiv om du behöver arbeta undan saker. Arbeta i 25 minuter med en uppgift. Ta sedan 3–5 minuters paus. Börja om igen.

4. Skapa positiva rutiner
Meditera varje morgon. Kolla inte mejlen det första du gör på morgonen – det kan vänta tills innan lunch. Håll någorlunda städat på ditt skrivbord. Träna regelbundet.

5. Upprätthåll mötesdisciplin
Håll alla möten korta med tydliga mål. Det är ett absolut krav att alla kommer i tid och att mobilerna är avslagna. Säg nej till möte du egentligen inte behöver bevista.

6. Fyll på med inspiration
Lägg in tid för inspiration som läsning eller gå på konferenser och kurser. Vi är inga maskiner och behöver alla påfyllning för att prestera.

Ytterligare produktivitetstips: https://www.inc.com/john-rampton/15-ways-to-increase-productivity-at-work.html