Jag hade privilegiet i förra veckan att få äta lunch med Vint Cerf som på 70-talet tillsammans med Robert Kahn utvecklade det protokoll som gjorde kommunikationen på internet möjlig. Dr Vint Cerf, som numera är chefspredikant hos Google, lärde mig något viktigt under den där lunchen. Man ska inte alltid fråga om lov.

Arpanet som är föregångaren till dagens internet var i grunden ett militärt projekt som utvecklades för att kunna upprätthålla kommunikationer under ett atomkrig. Militärer vill av naturliga skäl vara hemliga. Därför frågade aldrig Vint Cerf om lov när han skapade TCP/IP protokollet som till sin natur är öppet för alla som vill ansluta sig. Trots att detta utspelade sig under kalla krigets dagar skyddades inte ens protokollet med ett patent.

Det fanns alternativa protokoll som promotades av diverse företag men inget kunde stå emot TCP/IPs öppna karaktär där alla som byggde ett eget nät kunde ansluta sig till det existerande internet och där alla typer av nya applikationer fungerade på nätet. Idag vet vi att internet förändrat samhället på alla nivåer; inom näringslivet, skolan, politiken, musikbranschen och så vidare. Internet ger access till allt och alla på gott och ont. Tänk om Vint Cerf hade frågat militären om lov. Hur hade världen då sett ut.