Jag skulle köpa magasinet The Wired som skriver intressant om teknologi och internet. Av misstag kom jag istället hem med den engelska musiktidningen Wire. När jag kommit över första besvikelsen efter att ha insett mitt misstag började jag lyssna på den medföljande cd-n. Den var fantastisk. Dessutom kändes det fint att hantera en fysisk cd efter år av mp3-or och månader med Spotify.

När jag handlar böcker på Amazon blir det alltid dyrt eftersom nätbutikens rekommendationsmotor tipsar mig om massor av underbara och intressanta böcker. Vad en rekommendationsmotor gör är att den jämför mitt beteende, vilka produkter jag tittar på och lägger i korgen, med tidigare kunders beteende. Sedan visar den produkter som andra med liknande profil har köpt.

Det ökar både konverteringsgraden och ordervärdet. Min plånbok vet detta!

Problemet är bara att vi som människor behöver bli överraskade med nya saker och perspektiv. Vem ser världen i ett nytt ljus efter att lyssnat på en toppliste-låt? Den legendariske Steve Jobs på Apple struntade att testa sina idéer i fokusgrupper när han skulle ta fram nya produkter.

Han visste att folket inte visste vad de egentligen ville ha – förrän han berättade det för dem.

Detta till trots saknar jag fortfarande en fungerande rekommendationsmotor för att hitta ny musik hos Spotify. Spotifys topplistor gör mig deprimerad – så mycket musik och ändå lyssnar de flesta på skräp.

När vi ställs inför ett närmast obegränsat utbud behövs det teknologi för att hjälpa oss att hitta rätt. Men problemet med rekommendationsmotorer är att de bara rekommederar oss titlar utfrån vad vi tidigare intresserat oss för.

Det blir inget utrymme för överraskningar. Därför bör slumpen byggas in i rekommendationerna så att vi någon gång kan få bli överraskade. Eller kanske ännu hellre mänskliga redaktörer som ägnar dagarna åt att hitta det mest spännande och utmanade innehållet till oss.