Vid årsskiftet uppdaterade Google visningen av sajters Pagerank. Senast det hände var i september förra året. Som vanligt blev det en ordentlig buzz på bloggar och webbmasterforum. De som tappade i Pagerank rev sitt hår och de som ökade hoade av glädje.

Problemet är att Pagerank är en av över 200 faktorer som Google använder för att ge en webbsida sin ranking i förhållande till ett sökord. Dessutom ändras en sidas Pagerank hela tiden, det är bara visningen av Pagerank som uppdaterades vid årsskiftet.

Jag har fått massor av söktrafik till sajter med Pagerank 0 och en riktigt hög Pagerank generar inte trafik till alla ord på sajten i fråga.

Om du letar efter bra sidor att få länkar ifrån så är det sidor som rankar högt på de ord du vill ranka på som du ska tigga länkar ifrån. Dessutom är det betydligt viktigare vad som står i ankartexten i länken, själva länktexten, än vilken Pagerank sidan som länken kommer ifrån har.

Samtidigt spelar Pagerank en roll – men mest i huvudet på andra som bedömer din sajt. Att ha hög Pagerank visar att din sajt är något att räkna med. Jag kan garantera att det första en eventuell köpare eller annonsör kollar på om han är intresserad av din sajt är Pagerank.

Därför gratulerar jag ändå alla ni som fått er Pagerank höjd. Grattis.