Vi kan leva utan papperstidningar, men utan nya affärsmodeller kommer vi få klara oss utan kvalitetsjournalistiken också.

Kvalitetsjournalistiken är digitaliseringens stora förlorare. Medieutredningen som presenterades i veckan målar upp en ganska mörk bild av digitaliseringen av medielandskapet:

  • Trots digitaliseringens demokratiska möjligheter tvingas vi istället genomlida ett ohämmat näthat helt utan konsekvenser för trollen.
  • Tidningsföretagen, som haft en viktig roll i demokratin, har stora ekonomiska problem. Många kommer att försvinna eller minska utgivningstakten de närmaste åren.
  • Digitaliseringen har skapat en utveckling mot mer åsikter och mindre verifierade fakta och en allt starkare underhållningsorientering.
  • På plussidan har medborgarna blivit allt mer aktiv i fråga om att skapa och dela innehåll.

Medieutredningen presenterades nästan samtidigt som mediekoncernen Schibsteds senaste kvartalsrapport. Schibsted är med sajter som Aftonbladet, Blocket och Prisjakt, ett medieföretag som är i samklang med utvecklingen. De satsade tidigt på digitala plattformar. Resultatet är allt annat än uppmuntrande för medieföretag som ligger efter Schibsted.

Även om Schibsteds digitala intäkter har ökat år efter år, så minskar de totala intäkterna. Aftonbladet som var först ut på nätet och är störst i fråga om räckvidd har tappat 17 procent i omsättningen de fyra senaste åren, enligt en analys i Dagens Media. Och detta är ett tidningsföretag som har den största digitala räckvidden. Ökade online-intäkter täcker inte tappet hos print-intäkterna. I slutändan betyder det mindre pengar för kvalitetsjournalistik.

Aftonbladet, som är tidningen som kanske är bäst positionerad att klara digitaliseringen, har fortfarande 61 procent av sina intäkter från print. Andra fortfarande lönsamma tidningsföretag som Dagens Industri och Dagens Nyheter, har runt 80 procent av intäkterna från print. Hur det ser ut för sämre lottade medieföretag kan vi bara spekulera i. Jag tror att många stolta tidningsföretag bara kommer att vara ett skal av sitt forna jag i framtiden.

Framtiden inom kvalitetsjournalistiken finns inom nya medieprojekt som inte tyngs av gamla strukturer och kostnadskostymer. Till en viss del kommer den att finansieras av mecenater och enskilda journalisters idealitet. Förhoppningsvis kan även tjänster som Kickstarter bidra med finansiering av viktig journalistik. Dessutom är public service viktigare än någonsin.

Vill vi ha kvalitetsjournalistik måste vi vänja oss med att betala för digitalt innehåll. Alternativet är rewrites av rewrites, klickmonster och sponsrat innehåll.