Nästan trettio år efter att Tim Berners-Lee uppfann webben, vill han se ett kontrakt mellan användarna och företagen. Tanken på internet som ett frihetsprojekt har bytts ut mot krav på reglering, eftersom friheten mest gav oss digitala de facto-monopol om missbruk av användarnas data.

Första kvällen på konferensen Web Summit i Lissabon, presenterar webbens uppfinnare Tim Berners-Lee ”a contract för the web” där syftet är att återupprätta förtroendet mellan användare och företag. Han är i grunden besviken på hur webben har utvecklats.

Än så länge är kontraktet bara ett antal ganska kortfattande punkter som bland annat handlar om att företagen ska respektera användarnas integritet och personliga data. Frågan är om ett sådant kontrakt spelar någon roll? Att företag som Facebook och Google redan har skrivit under, får mig att tvivla på värdet av kontraktet. Plattformsföretagen är ju orsaken till att kontraktet blivit nödvändigt.

På samma konferens pratar visselblåsaren Christopher Wylie, som avslöjade hela skandalen kring Cambridge Analytica som missbrukade Facebook-användarnas data för att kunna manipulera val. Sedan mörkade Facebook skandalen så länge det var möjligt.

Om Tim Berners-Lee är bekymrad, så är Christopher Wylie förbannad. Arrogansen hos Facebook blir så tydlig när deras ryggmärgsreaktion på avslöjandet är att stämma tidningen The Guardian som skrev om skandalen.

Google visar samma amerikanska storföretagsmentalitet, genom att på scenen förneka att de utvecklar en sökmotor för den kinesiska marknaden. För att verka på den kinesiska marknaden måste företag ge staten fullständig tillgång till användardata. Det går inte att respektera användarnas integritet och verka i Kina.

Men att strunta i användarnas integritet har ett pris. I Europa minskar antalet dagliga Facebookanvändare och i USA har antalet dagliga användare fastnat sedan Q3 2017. Andra kvartalet i rad tappar Facebook aktiva användare i Europa, enligt Facebooks Q3 rapport. I Q1 2018 hade man 282 miljoner europeiska användare, Q2 var siffran 279 miljoner och Q3 hade den sjunkit ytterligare till 278 miljoner.

Apple, Microsoft, Amazon, Google och Facebook har ett börsvärde på 3,7 trillioner dollar – lika mycket som värdet på Tysklands samlade produktion av varor och tjänster. Men om dessa företag ska fortsätta att dominera, måste de respektera användarnas integritet och data.

Vem vill exempelvis lämna sin hälsodata till Facebook? I vår snabbrörliga tid måste alla företag – stora som små – ha tydliga mål och värderingar. Och det är värderingarna som kommer att få användarna att välja och välja bort företag. Detsamma gäller de högt eftertraktade utvecklarna.