Kontokortbedrägerierna på nätet har ökat med 300 procent de fem senaste åren, skriver SvD. Nu uppmanar polisen kunder att stänga ner korten för online-köp mellan köpen.

I november slog anmälningarna om datorbedrägerier nya rekord. Datorbedrägerierna består främst av olika former av id-kapningar, till stor del i form av kort- och kreditköp i någon annans namn. Ofta på e-handelssidor hos utländska företag.

Bedrägerierna följer ett mönster. Kortuppgifterna stjäls via ett datorintrång och sedan läggs uppgifterna ut till försäljning på det dolda internet, det så kallade darknet. Där köper någon annan de stulna uppgifterna för att handla med dem.

– Fler upptäcker hur enkelt det är att handla med andras kortuppgifter. Vi ser nu att även yngre begår den här typen av brott, säger Nina Jelver analytiker vid Nationellt bedrägericenter.

I dag rekommenderar många banker att kunderna stänger sina kort mellan internetköp. Då måste kunden öppna upp kortet varje gång det ska användas på internet, och sedan stänga det igen om inte banken har en funktion som gör att det stängs automatiskt efter exempelvis en timme.

Läs mer: https://www.svd.se/rekordmanga-id-kapningar-stang-kontokortet