Att medierna börja ta betalt för digitalt innehåll ger hopp om en framtid för vassa pennor och undersökande reportage.

Gratis är gott, men det har ett pris i form av sämre kvalitet på innehållet du läser. Vill du verkligen nöja dig med rewrites, retweets och citatrika bloggposter i en allt mer komplicerad värld som behöver förklaras av välutbildade personer? Bloggare kommer inte göra de stora undersökande grävjobben som förändrar samhället.

Svenska medier var tidigt ute på nätet. Problemet är bara att de aldrig lyckades ta lika bra betalt för sina annonser på nätet som motsvarande annonser på papper. Men 19 år efter att Aftonbladet lanserade på nätet börjar tidningarna närma sig en formula som gör det möjligt att ta betalt för innehåll på nätet. Medierna experimenterar med nätprenumerationer, premiuminnehåll, begränsat antal gratisartiklar och fri tillgång till webben för vanliga prenumeranter.

Dagens Nyheter har tagit utmaningen på allvar. Dagens Nyheter på Ipaden erbjuder inte mycket unikt innehåll i förhållande till papperstidningen. Men jag uppskattar verkligen att enkelt kunna läsa hela tidningen när jag är i sommarstugan eller på resa. Det är en tjänst som bidrar till att jag kommer fortsätta att betala den dyra pappersprenumerationen.

Däremot så anser jag att de vanliga annonserna i Ipad-tidningen är värda mer än de i papperstidningen, främst på grund av skärmens färglyster och annonsens klickbarhet. I Ipaden förenas pappersannonsernas diskreta synlighet med webbens klick- och mätbarhet.

Att jag dessutom kan läsa hela Dagens Nyheter på mobilen gör inte erbjudandet sämre. Värdet på onlinebetalkanalerna hade ju varit begränsat om inte tidningen tidigare minskat mängden innehåll som publiceras på den öppna webbplatsen.

Den prenumererade tidningen har varit stark i Norden medan tidningsläsarna i södra Europa har hämtat sina tidningar i tidningskiosker. Därför tror jag att själva prenumerationen ska vara basen för intäkterna när tidningar lägger till digitala kanaler som Ipad och mobil.

Det är värt att betala för högkvalitativt innehåll. Samtidigt har den fria tidningswebben sin plats i webbuniversum så att läsarna kan fortsätta att dela de historier som engagerar dem. Att tidningarna vågar experimentera bådar gott för framtiden. Innehållsmässigt har världen aldrig varit bättre än nu.