Display-annonseringen i Europa växte med 15,2 procent till 100 miljarder kronor förra året, enligt rapporten The AdEx Benchmark Research från organisationen IAB Europe.

All onlineannonseringen i Europa omsatte 281 miljarder kronor förra året, enligt IAB:s årliga undersökning AdEx Benchmark. Sverige hamnar på sjunde plats i Europa på listan om investeringar i online-marknadsföring, före Spanien, Danmark och Norge. De är ett bevis på att Sverige med våra 9 miljoner invånare ligger långt framme i fråga om digitalisering.

Det allt större intresset för programmatic har eldat på displaymarknaden som växte med 15,2 procent, medan sökmarknadens tillväxt bromsade in något och hamnade på 10,8 procent. Men sök är fortfarande störst med en omsättning på 134 miljarder kronor jämfört med displaymarknadens 100 miljarder kronor.

– Tillväxten möjliggörs främst genom ökat användande av intelligent data. Data är tillväxtmotorn bakom reklam och fungerar som en bindväv mellan konsumenter, media och varumärken, säger AdEx-rapportens författare Daniel Knapp, researchchef på IHS Technology, i ett pressmeddelande.

Inom display växte mobilannonseringen med hela 75,5 procent under året och uppgår nu till 18 procent av displaymarknaden, medan online-video står för 15 procent.

Topp 10-online-marknader i Europa 2014:

Storbritannien: 81,3 miljarder kronor

Tyskland: 49,4 miljarder kronor

Frankrike: 33,8 miljarder kronor

Italien: 17,4 miljarder kronor

Ryssland: 16,4 miljarder kronor

Nederländerna: 13,7 miljarder kronor

Sverige: 9,1 miljarder kronor

Spanien: 8,2 miljarder kronor

Danmark: 6,4 miljarder kronor

Norge: 6,4 miljarder kronor