Matsmart visar på möjligheterna att rädda klimatet, utan att ta offerkoftan på och spara pengar på köpet. Jag är övertygad om att digitaliseringen är en väg att rädda planeten.

Matsmart är e-handlaren som säljer matvaror som annars skulle ha slängts. Finns det något bättre sätt att rädda klimatet? Fyra år efter starten säljer Matsmart mat, godis och snacks med korta datum, överproduktion och säsongsvaror utanför säsongen för 300 miljoner kronor i Norden. Bra livsmedel som annars skulle slängas. På så sätt räddar Matsmart miljön låda för låda. Själv väntar jag på en e-handlare som säljer fula grönsaker som idag slängs.

Och Matsmarts kunder är mer som fans än vanliga kunder. Unboxing-videorna om Matsmarts paket svämmar över YouTube. Jag är fortfarande förundrad över att vanliga människor tar sig besväret att packa upp en kartong framför kameran.

Bomullsodling har en mycket negativ påverkan på jorden. Det går åt 10 000 liter vatten för att framställa ett kilo bomullstyg.  Och överkonsumtionen av kläder gör att de flesta plagg aldrig lämnar garderoben. Sellpy som förenklar nätköp av begagnade kläder, är ytterligare en aktör som utnyttjar digitaliseringen för att rädda klimatet. Sellpy ger byrålådsvärmare ett nytt liv.

Vid sidan om uthyrningssajter som Airbnb, har inte delningstjänster fått något större genomslag i Sverige. Bildelningssajter har exempelvis inte blivit någon succé. Men om vi med smarta tjänster enkelt kan dela på bilar, verktyg, sportutrustning skulle vi både kunna minska utsläpp av klimatgaser, spara pengar och få en roligare tillvaro.

En av lågprisflygets framgångsfaktorer var att de gjorde det enkelt boka flyg online. Nu måste det bli lika enkelt att boka tågresor utomlands. Idag kan vi vid sidan om Köpenhamn inte boka några utlandsresor hos SJ. Det krävs en handfull utländska tågsajter för att boka en dyr och krånglig resa till södra Frankrike. Jag väntar fortfarande på en tågbokningssajt som gör det enkelt att boka någorlunda prisvärda tågbiljetter bortom Öresund.

Jag tror inte att online-tjänster kommer att lösa klimatkrisen, men de kan åtminstone bidra till lösningen. Och här finns pengar att spara.