När Dagens Nyheter lät säkerhetskonsulter undersöka 50 sålda eller slängda datorer hittades de tidigare ägarnas filer på 42 av dem. Gör inte samma misstag om du säljer eller slänger din dator eller portabel hårddisk.

Själv är jag så paranoid att när jag slänger en dator monterar jag först ut hårddisken och brukar låta den ligga i vatten några veckor innan den slängs. Det går säkert att gräva fram mina gamla Jajja Magazine på de hårddiskarna i alla fall.

Att bara radera en fil på en dator är i princip bara att ta bort adresslappen på filen. Med enkla verktyg kan rena amatörer hitta gamla filer som kan vara allt från lösenordslappar, bankuppgifter, nakenbilder och kreditkortsbilder. För att en fil ska försvinna måste den skrivas över flera gånger.

För Windows finns det populära programmet Killdisk (http://www.killdisk.com/) som gör det enkelt att radera filer på riktigt. Det finns både i en gratis- och pro-version.
Äldre operativsystem för Mac har möjligheten att radera filer på riktig genom att välja ”Säker papperskorgstömning” som skriver över filen. På nyare versioner fungerar inte det. Därför kan det vara smart att kryptera alla sina filer via funktionen FileVault under Systeminställningar/Säkerhet och integritet.

Läs mer: www.dn.se