Försäljningen av datorer kommer att minska med 10 procent i år. Det är den största försäljningsminskningen i datorns historia, enligt analysföretaget IDC.

Behovet att byta ut gamla datorer har minskat både hos privatpersoner och företag. På privatmarknaden är prognosen en försäljningsminskning på 15 procent i år, medan företagsmarknaden klarar sig med minus fem procent, enligt IDC:s rapport Worldwide Quarterly PC Tracker.

I år beräknas försäljningen av datorer sluta på 314 miljoner exemplar. Nästa år förutspår IDC att minskningen planar ut till minus 3,8 procent. På sikt kommer datormarknaden stabiliseras runt 300 miljoner exemplar, vilket är fullt tillräckligt för att underhålla ett fungerande ekosystem för datorer. Därför är det på tok för tidigt att utropa datorns död.

Tillgången på datorer i Sverige har stabiliserats runt 90 procent av den vuxna befolkningen, enligt rapporten Svenskarna och Internet 2013. De flesta använder fortfarande den vanliga datorn fler timmar än mobilen eller surfplattan, men datoranvändandet är på väg nedåt. Nästan alla med en smartmobil har också en dator, och nästan alla med en surfplatta har både en dator och en mobil.