KIT.se:s uppgång och fall visar på riskerna att göra sig helt beroende av en plattform som Facebook. Trots 70 miljoner kronor i riskkapital och höga ambitioner, har det mest uppmärksammade medieprojektet havererat.

När KIT.se startade var svansföringen hög. Man skulle göra journalistik av högsta kvalitet, men helt förlita sig på Facebook för distributionen av innehållet. KIT rekryterade duktiga journalister och under en period gjorde de ett betydande avtryck i ett allt mer modlöst medielandskap. Förebilden var amerikanska BuzzFeed och man gjorde det till en grej att de inte hade en riktig startsida på sin webbplats.

Redaktionen växte till tvåsiffriga tal och KIT hävdade att de nådde 600 000 läsare om dagen. KIT skulle frälsa en hel medievärld som knäade under trycket av minskat läsande och förflyttningen av annonsmiljarder från tidningar till Google och Facebook.

Sedan skruvade Facebook på sina algoritmer för att prioritera innehåll från vanliga användare och prioritera ner innehåll från företag. Idag är det nästan omöjligt att som företag få räckvidd utan att betala. Enligt gängse medielogik var det många som frossade i KITs sjunkande räckviddssiffror – själv kände jag mest sorg över att jag fått rätt i min egen skepsis.

Samtidigt har jag under åren följt flera andra misslyckade digitala satsningar från Bonniers. Med undantag av Dagens Nyheter, har de aldrig riktigt fått till det på webben.

Sedan KIT grundades 2014 har bolaget hittills tagit in omkring 70 miljoner kronor i riskkapital från Bonnier Growth Media. Från starten fram till 2016 redovisade KIT ackumulerade förluster på 60 miljoner kronor.

Nu har bolaget delats upp i två delar – en mediebyrå med fokus på content och ett teknikbolag som jobbar med storytelling-plattformen Story Engine. Av den stolta redaktionen finns bara fyra reportrar kvar.

Det är alltid lätt att vara efterklok. Men om vi ska lära oss något av KITs uppgång och fall är det att aldrig göra sig beroende av en kanal för distribution av innehåll eller marknadsföring. Det kan funka ett tag, men förr eller senare skruvar någon på algoritmen eller ändrar i sin affärsmodell.

Jag vill hävda att det alltid är viktigt att bottna i sitt företags värderingar och veta vad man vill göra. När det kommer till distribution ska man inte låsa fast sig i någon kanal. Och man bör vara beredd att överge kanaler som inte längre fungerar.