Ingen har väl missat att videos är den starka trenden inom sociala medier samtidigt som tv-reklamen fortfarande står stark. Rörliga bilder har stärkts av digitaliseringen.

Skillnaden mot tidigare påkostade reklamfilmer är att idag går det att filma billigt och att kraven på kunskap att hantera olika format och distributionskanaler är större.

Jens-Peter Sjöberg, Creative Director på Jajja Media Group, har ägnat senaste året att bygga upp en filmavdelning hos Jajja Media Group. Jajja har tidigare mer fokuserat på teknik som att få sajter att synas i Google, än kreativt material för få uppmärksamhet.

– Film handlar om att berätta med känslor. Då måste man ha en idé som funkar, säger Jens-Peter Sjöberg

Jens-Peter Sjöberg har ett imponerade CV. Han bland annat arbetat med specialeffekter på filmer som Sagan om ringen och Harry Potter. Han har hållit på med film sedan han var 14 år och han har alltid varit intresserad av den tekniska sidan av film.

– Jajja sitter på mycket teknisk kunskap som inte alltid är tydligt utåt, säger han.

Jens-Peter visar mig produktfilmer han gjort som ser mycket proffsiga och dyra ut, men som kostar en bråkdel av vad de billigaste reklamfilmerna normalt kostar.

– Jag gillar att göra det billigt. Att testa gränserna för vad som är möjligt. Hemligheten är att arbeta i små team.

En viktig förändring är att distributionen av film har förändrats. Visst köper annonsörer fortfarande utrymme i tablå-tv, men idag går det att sprida filmer via plattformar som YouTube, Facebook, Instagram och Snapchat.

– Utmaningen är att göra en film i olika format för att fungera i exempelvis Snapchat och tv. Hur får man fram samma budskap i en 8 sekunder lång snap, som i en 30 sekunders reklamfilm för tv. Här finns igen exakt formel.

Läs mer om Jajjas filmproduktion här https://www.jajja.com/filmproduktion/