När användarna blir allt mer bekväma med att tala in röstkommandon i mobilen förändras sökmönstren. Då blir det ännu viktigare att vara nummer ett på sökfraser du vill ranka på.

Redan idag sker fler sökningar från mobiler än desktop-datorer i Sverige. Samtidigt blir användarna allt mer bekväma med att söka med röstkommandon via Siri, Cortina eller Google Now och då förändras sökmönstren. Sökningarna går från generiska röstkommandon till allt mer specifika.

– Mer specifika frågor ger ett enda svar och då vill man vara den som har det svaret, säger Hanns Koehler-Kruener, analytiker på Gartner till Computer-Sweden.

Även om Hanns Koehler-Krueger tror att förändringen blir tydlig först om ett par år, menar han att man redan idag bör experimentera med röstsökningar för att se hur sökresultaten blir.

– När vi börjar ställa frågor till dem på samma sätt som vi skulle fråga en kompis, vår partner eller vår granne så förändrar det också vilka svar som kommer upp. Mer specifika frågor ger ett enda svar och då vill man vara den som har det svaret, säger Hanns Koehler-Kruener.