Det krävs att du har ordning på det digitala för att få en lyckad semester.

1) Skriv ner dina lösenord på en papperslapp som du gömmer undan på en bra plats på kontoret. Det är inte ovanligt att glömma sina lösenord under en lång och skön semester.

2) Ha semester. Bry dig inte om att kolla mejlen bara för att du har en smartmobil. Om du måste – gör det en gång i veckan. Nog kan de flesta vänta en vecka på ditt svar i mitten av juli.

3) Kontrollera inställningarna på din mobiltelefon innan du åker utomlands så att inte mejlen kollas automatiskt när du är utomlands – det kommer att bli häpnadsväckande dyrt. Det är säkrast att helt slå av 3g eller gprs-funktionen redan på Arlanda.

4) Skaffa ett 3-g-abonnemang till laptopen så att du kan lyssna på musik, läsa tidningar, se på Svt Play och lyssna på ljudböcker. Idag finns tom kontantkort på ICA för detta. Obs Utnyttja inte detta abonnemang utomlands utan leta istället efter öppna nätverk.

5) Skaffa Spotify Premium så att du på ett smidigt sätt kan lyssna på all världens musik offline i mobilen. Värt var enda öre. www.spotify.se

6) Installera ett bra podradioprogram i mobilen så att du kan ladda ner Sommar och andra bra radioprogram att lyssna på. Glöm inte att det är för dyrt att ladda ner utomlands om du inte stöter på ett öppen trådlöst nätverk.

7) Kolla in ditt bibliotek om du har möjlighet att lyssna på ljudböcker strömmande. Underbart i hängmattan, men det krävs en uppkoppling.