Med tanke på att mänskligheten lägger allt mer tid på playtjänster och poddar, så behövs det en ordentlig instruktion hur man läser en bok. En kunskap som håller på att tunnas ut bland de yngre generationerna.

1) Välj rätt bok. Jag har hundratals böcker hemma som jag aldrig öppnat. Jag köpte dem med intentionen att läsa dem, men något annat kom i vägen. Men hittar du en tillräckligt intressant/spännande bok, så brukar det gå av bara farten efter du tagit dig igenom de första 50 sidorna. Så att välja rätt bok är A och O för att verkligen läsa den.

När jag köper utländsk facklitteratur, är Amazons recensioner och rekommendationer mycket hjälpsamma. Sedan köper jag ändå från svenska Adlibris eftersom det går snabbare än att få böckerna än att beställa direkt från USA.  Är du mer intresserad av svensk skönlitteratur är Boktipset ett bra ställe där användarna recenserar böcker.

Nätbutikerna Adlibris och Bokus topplistor och tips, är också bra resurser för att hitta de bästa böckerna.

Jag får också många tips genom att lyssna på amerikanska tech- och affärspoddar, som gärna intervjuar fackboksförfattare.

Svenska dagstidningar som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har en bra recensionsverksamhet som betar av de viktigaste böckerna som ges ut i Sverige.

2) Läs på papper. Älskar du din e-boksläsare, kul för dig, men forskningen visar att vi minns mer när vi läser på papper. Jag tror också att själva artefakten pappersbok, gör att vi är beredda att investera mer tid och ansträngning i en bok än om den finns i ett flyktigt digital format. Bara det att du betalt 269 kronor för en bok, gör att du gärna vill läsa den.

3) Anteckna. Det är kanske inte nödvändigt att anteckna om du läser skönlitteratur för ditt höga nöjes skull, men ska du få ut maximalt av en fackbok så gör anteckningar när du läser. Antingen i marginalerna eller i ett anteckningsblock. Renskriv sedan gärna anteckningarna i en anteckningsapp som Evernote och kategorisera anteckningarna med nyckelord.

4) Avsätt ordentligt med tid. Avsätt minst en timme när du ska läsa en bok, så att du verkligen kommer in i den. Gå och lägg dig tidigare än vanligt och läs.