Organisationen Sveriges Annonsörer har träffat Google för att säkerställa att annonsörer slipper se sina annonser exponerade tillsammans med hat-videos på Youtube.

Expressens och Dagens Nyheters granskning av Google som en plattform för hatinnehåll har hamnat i skymundan av Facebook-skandalen med Cambridge Analytica. Men organisationen Sveriges annonsörer har följt upp kritiken mot att annonser har visats tillsammans med hatvideos på YouTube med ett möte med representanter för Google som redogjorde för sina åtgärder:

  • Majoriteten av de 10 000 personer som nyanställts på YouTube ska granska innehåll för att göra YouTube varumärkessäkert. Google har också startat samarbeten med fler än 140 NGO:s, statliga organisationer och akademiker som ska flagga YouTube-innehåll som bryter mot riktlinjer för att kunna förbättra sin teknik för att upptäcka exempelvis hatvideos.
  • Google har höjt kraven för att få vara med annonsprogrammet YouTube Partner till 4 000 timmar tittarinnehåll och 1 000 abonnenter vilket avsevärt minskar antalet kanaler som kan visa annonser.
  • YouTube kommer att introducera tredjepartsmätning av annonsräckvidd.

– Det är positivt att de höjt ribban för sitt partnerprogram. Vår rekommendation till annonsörer är att göra sin hemläxa och själv ta mer ansvar för var man syns. Att följa upp i realtid och se var man exponeras och för vem, det gör också att man kan se vad som ger effekt och optimera sin annonsering, säger Ulf Hermansson Samell, marknadschef på Sveriges Annonsörer.

Sveriges Annonsörers tips till annonsörer:

  • Sätt upp rutiner och riktlinjer för hur ni annonserar digitalt med etiska regler
  • Köp helst enligt vitlista (det vill säga sajter samt utrymmen du vill synas på)
  • Överlåter ni köpet till en partner; ställ krav på denna, att få se vart dina annonser synts, hur och för vem.

Läs mer: http://news.cision.com/se/sveriges-annonsorer/r/sveriges-annonsorer-om-googles-atgarder-for-sakrare-annonsmiljoer,c2483760