Blockets tillväxtsaga håller på att plana ut. Har tiden sprungit ifrån Schibsteds guldkalv nummer ett?

Henrik Nordström från den lilla orten Fjälkinge utanför Kristianstad var rätt man vid rätt tillfälle när han 1996 insåg att det vore bättre att lägga upp annonser på internet än att sätta upp lappar på ICA när man vill sälja något.

Blocket, som mycket riktigt tog den ursprungliga designen från ett skrivblock, var till att börja med en regional annonsmarknad för skåningar. Det var gratis att annonsera och pengarna rullade inte precis in. Året senare blev prylsajten en nationell annonsmarknad.

Det var först när affärsmannen Pierre Siri köpte 35 procent av aktierna i Blocket år 2000, som man började ta betalt för annonser. Ett genidrag visade det sig eftersom kvalitén på annonserna steg när det började kosta pengar.

Redan 2003 kontaktade Henrik och Pierre Schibstedts dåvarande vd Kjell Aamot med erbjudandet att köpa bolaget för 100 miljoner kronor. Schibsted avböjde för att försöka lansera sin norska motsvarighet i Sverige finn.no, men det var för sent. Många försök att utmana Blocket att slutat utan annonsörer och besökare. Blocket var marknadsledande på en marknad där det bara fanns plats för en.

Till slut enades man om en om en köpesumma 183 miljoner kronor. I min gamla tidning Internetworld varnade vi för dotcom-bubbla. Henrik Nordström som var huvudägare kunde kvittera ut 119 miljoner kronor. Pierre Siri kunde med sina 35 procent av aktierna plocka ut 64 miljoner kronor. Affären slutfördes i december 2003.

Enligt hörsägen funderade Henrik på att använda miljonerna till att bli indianhövding i USA, men han flyttade till Thailand istället. Tyvärr ville Henrik aldrig berätta sin historia trots att jag försökte intervjua honom flera gångar.

Historien skulle visa att 183 miljoner var löjligt billigt. Det sammanlagda rörelseresultatet bara de tre senaste åren landar på nästan 1,3 miljarder kronor och Blocket gått på export till 30 länder. Det spelar ingen roll hur du räknar – efter Minecraft är Blocket är vår mest framgångsrika internetföretag alla kategorier. Vinstmarginalen har legat över 50 procent de senaste tio åren.

Senaste bokslutet visar dock att tillväxten håller på att plana ut, men spelar det någon roll när vinstmarginalen slutade på 56 procent. Blocket är dessutom Sveriges tredje populäraste sajt, efter Aftonbladet och Expressen, av dem som mäts av KIA Index.

Kanske är Sveriges ettertextannonser inte värda mer än 869 miljoner kronor. Eller så börjar köp och säljgrupper på Facebook att knapra på tillväxten. Men varje gång någon lanserar en Blocketdödare så brukar jag tvivla. Men Blocket måste förbättra sin mobilapp om de ska behålla sin ledande ställning. Blocket har aldrig varit särskilt smart eller användarvänlig – men väl störst och effektivast. Frågan är om räcker för Snapchatgenerationen?