Den 28 september stal hackare digitala koder som gör det möjligt för dem att ta över 50 miljoner användarkonton hos Facebook. Det är den värsta säkerhetskrisen i Facebooks historia som kommer att få långtgående konsekvenser för Facebook.

Säkerhetshålet har existerat sedan i juli 2017 och är kopplad till Facebooks funktion, som gör det möjligt för användare att se hur deras profil ser ut för utomstående. I torsdags var säkerhetshålet fixat och Facebook kontaktade myndigheter både i USA och EU.

Facebook undersöker om hackarna har stulit privat information från kontona. Facebook har ännu inte kunna identifiera varifrån hackerattacken genomförts, eller om några särskilda individer var målet för attacken.

Nyheten om hackerattacken, är en i raden av dåliga nyheter från Facebook under 2018. I våras avslöjades att företaget Cambridge Analytica använt data från användarna på ett otillåtet sätt för att kunna exponera dem för politisk reklam.

På fredagen sa amerikanska lagstiftare att hackerattacken visar på nödvändigheten med integritetslagstiftning i USA.

Läs mer: https://www.reuters.com/article/us-facebook-cyber/facebook-says-big-breach-exposed-50-million-accounts-to-full-takeover-idUSKCN1M82BK