Det går inte att fly från sanningen på internet. Den som behärskar grunderna i webbanalys är tvungen att acceptera sanningar som att han exempelvis har 50 besökare per dag (unika besökare) som tittar på 70 sidor (sidvisningar) och att 60 procent trycker på tillbakaknappen så fort de sett den fantastiska hemsidan (bounce rate).

Även om sanningen svider är det bättre att leva i sanning än i lögn. Jag har pratat med allt för många sajtägare som inte vet skillnaden på unika besökare, besök och sidvisningar. Sedan finns det de som inte ens kollat in besöksstatistiken.

Till detta kommer problemen med cookieradering som gör att antalet unika besökare normalt är färre än vad statistikprogrammet visar. Köp en bok om webbanalys eller Googla fram några sidor som förklarar grunderna. Vägra stanna i okunnighetens mörker.

När man väl svalt den sura medicinen kan man börja agera på det man vet om sina besökare. Om en stor andel lämnar en viktig sida på din sajt (hög bounce rate) så är det dags att fundera på om det går att förbättra den sidan. Eller så kanske du bör lägga om din marknadsföring när alla dyra besökare sticker så fort de sett din sida.