Att föreslå 4-timmars arbetsvecka är djupt provocerande, men digitaliseringen ger oss faktiskt möjligheter att arbete mindre, inte mer om ni missat det.

Timothy Ferriss bästsäljande bok 4-Hour Workweek hade redan sex år på nacken när jag började lyssna på den via Storytels utmärkta ljudboksapp. Bara titeln kan ju få vem som helst att slå bakut och i början retade jag mig enormt på amerikanens skrytsamma babblade. Jag skrattade åt hans ”revolutionära tilltag” att ta en tre veckors semester i Kroatien. I Sverige fick alla rätt till tre veckors semester 1951.

Det var först när jag insåg att hans grundtes är att vi ska bli effektivare och outsourca allt vi kan för att kunna jobba mindre, inte mer, som jag förstod att karln är ett geni. Alla tidigare produktivitetsknep går ju i princip ut på att vi ska jobba mer, inte mindre. Om du som anställd ska arbeta efter Ferriss principer gäller det tyvärr att arbeta på distans för att slippa låtsas vara aktiv.

Jag har arbetat med folk som lagt en försvarlig del av sin arbetstid på sociala medier. Andra har lagt timmar på mejlen varje dag. Men visst ser de effektiva ut när de knattrar på tangentborden bakom sina skärmar.

Ferriss har identifierat att vi lägger mycket tid på arbetsuppgifter som inte ger så mycket. Lägg till alla tidstjuvar som mejl och sociala medier. De flesta av oss skulle nog kunna få mer gjort på kortare tid om arbetet organiserades annorlunda. Det vore bättre om arbetsgivare tittade på vad de anställda åstadkommit än hur många timmar de vistats på företaget.

Det viktigaste knepet jag fått från 4-Hour Workweek är att bara kolla mejlen två gånger om dagen. Själv vill Ferriss inte kolla mejlen mer än en gång i veckan. Att enbart kolla mejlen vid lunch har sparat mig mycket tid. Jag försöker också att dra ner på tillfällena när jag kollar Facebook, Twitter och LinkedIn, men det är svårt.

Att outsourca mitt arbete till assistenter i Filippinerna och Indien faller på språket. Om denna artikel skrevs på engelska av indier hade jag ju tvingats översätta den. Vilket tar en hel del tid. Just hans idéer om automation är Ferriss svagaste punkt. Det är inte så enkelt att automatisera intellektuellt arbete och inte alltid manuellt arbete heller.

En viktig del av Ferriss bok är hans tolkning av Paretos lag. Enligt Paretos lag står 20 procent av arbetsinsatserna ofta för 80 procent av intäkterna, den kallas ibland även 80/20-regeln. Fullt genomförd betyder det att du kan dra ner på din arbetstid ordentligt utan att förlora i produktivitet. Det gäller bara att välja rätt 20 procent om inte bankkontot ska gapa tomt.

Jag vill inte arbeta fyra timmar i veckan. Men jag vill gärna hålla mig under 40 timmar i veckan och ta långa semestrar. Här är jag övertygad om att fokus är bästa vägen att gå. Sedan är det ju tveksamt om anställda kommer att kunna arbeta kortare tid om de blir effektivare. Där är inte världen ännu.