Det finns flera anledningar till att byta ut din vanliga pop-mejl till på Gmail:

  • Minskar risken att förlora viktiga mejl vid ett hårddiskhaveri, datorstöld eller dylikt.
  • Slipper jobbet att flytta gamla mejl vid datorbyte.
  • Möjligheten att arbeta från internetkaféer vid resor.
  • Gmails väl fungerande spamfilter.
  • Gmails smarta etikettsystem som gör det enkelt att sortera upp mejlen.
  • Enkelheten att kolla gmail från mobilen.

Jag har länge haft adressen urban.lindstedt@gmail.com som en slask-adress jag lämnat ut till sajter jag inte riktigt litar på. Därför ansåg jag adressen som förlorad tills jag nyligen granskade hur mycket spam jag fick i inlådan – i princip ingenting.

Gmails spamfilter fungerar mycket bra på det sättet att den sorterar bort nästan allt spam utan att sortera bort legitim mejl i någon större utsträckning.

Det hänt en hel hel del med Gmail sedan jag skaffade kontot:

Det är superenkelt att lägga upp vanliga pop-mejlkonton hos Gmail för att kunna hämta vanlig pop-mejl. Det går naturligtvis att skicka mejl från Gmail med en vanlig mejladress som avsändare. Du kan också enkelt importera alla mejladresser från ditt vanliga mejlprogram. Med andra ord behöver du inte ens använda din gmailadress offentligt, men ändå låta all e-post gå via ditt gmailkonto

Gmails etikettsystem där användaren manuellt eller automatiskt kan märka upp mejl med olika etiketter är ett av det tyngsta skälen att byta till Gmail. Ett nytt mejl kan du snabbt märka upp med exempelvis etiketten faktura eller så skapar du ett särskilt filter där alla mejl som rör en särskild verksamhet märks med en särskild etikett. På så sätt får alla mejl som meddelar mig att något beställt en bok av mig etiketten beställning.

En annan styrka hos Gmail är att en enskild mejlkonversation automatiskt grupperas ihop så att du enkelt kan kolla tidigare mejl som föregått det senaste mejlet du fått.

Jag har dessutom laddat ner Googles Gmail-applikation till min mobil vilket gör det mycket smidigt att kolla mejlen med hjälp av mobilen. Jag har även kollat in olika Gmail-extension för Firefox utan att hitta något som känns nödvändigt för mig. Men ni går gärna tipsa mig om nödvändiga extension.