Skatteverket har pekat ut influencers, försäljning på marknadsplatser och handel med kryptovalutor som områden som kommer att granskas extra hårt under 2019. Det är branscher som växer, enligt Henrik Kisterud, samordnare för den digitala ekonomin på Skatteverket.

En betydande del av handeln med kryptovalutor redovisas inte. Det framgår av en stor mängd uppgifter som Skatteverket har hämtat in. Därför utökas kontrollen av kryptovalutahandel och även tidigare års handel granskas, enligt ett pressmeddelande från Skatteverket.

Andra områden är försäljning via marknadsplatser och mindre influencers, som kan ta emot produkter till ett stort värde utan att redovisa dem som en förmån. Därför kommer företag som säljer produkter via större marknadsplatser på nätet kontrolleras närmare, liksom bolag som marknadsför sina produkter via influencers i sociala medier.

– Betydande e-handel sker på marknadsplatser. Vi har sett oredovisade inkomster inom e-handel och vi kommer 2019 att öka våra kontroller inom området. Vi har sett att granskning i andra länder har hittat tusentals som blivit påkomna med skattefusk, säger Henrik Kisterud, samordnare för den digitala ekonomin hos Skatteverket.

Läs mer: https://www.skatteverket.se/omoss/press/pressmeddelanden/2019/2019/dethargranskarskatteverketiar.5.51fbd538168bf5dc4861845.html