Efter flera år som en entusiastisk Apple-fan bytte jag från iPhone till Android. Det var betydligt jobbigare än jag väntat mig.

iPaden fick mig att gå från att vara en PC/Android-människa till en entusiastisk Apple-fan. Apples fantastiska gränssnitt tillsammans med att mina vanliga teknikproblem i princip försvann, när jag bytte PC mot en Mac och en Android mot en iPhone gjorde mitt liv lättare.

Men när min iPhone 6 hade gjort sitt och jag fattade att en ny Iphone X skulle kosta över 11 000 kronor skaffade jag Android-telefonen Samsung 8S. Jag gillade inte heller att iPhone avskaffat det klassiska hörlursuttaget så att jag skulle tvingas använda Apples lurar eller adapter för att lyssna med riktiga lurar.

På många sätt bytte jag upp mig mot min iPhone 6 med Samsung 8S:s fantastisk skärm, kamera och batteritid. Jag gillade också betalappen Samsung Pay som gör att jag slipper ta med mig betalkorten. Men skiftet har varit betydligt jobbigare än jag väntat mig.

Redan några dagar in i skiftet skavde det ordentligt. Det hela blev inte bättre av när en bekant berättade om sin gamla pappa som krävt dygnet-runt-support efter att han köpt en Android till honom. När han sedan gav pappan sin gamla iPhone slutade support-samtalen tvärt. Apples gränssnitt är mycket mer intuitiva än Androids. Det tog tid för mig, trots att jag ser mig som en early adopter och tekniknörd, att känna mig bekväm med Androids gränssnitt.

Kameran och skärmen är riktigt bra på min nya Samsung 8S. Problemet var bara att jag hade ett rent helvete att få till samma integration jag hade mellan min iPhone och Mac för min nya mobil. Jag testade olika typer av programvaror och allt kändes krångligt. Dropbox löste de största problemen, men integrationen är inte vad den varit med iPhone.

Samtidigt är Androids integration med Googles alla fantastiska tjänster underbar. Sök blir en bättre upplevelse på en bra Android. Google Assistent känns närmare och du slipper att hela tiden länkas till webbläsaren Safari som är en sämre webbläsare än Googles Chrome.

Det har blivit väldigt tydligt för mig att när man gör valet mellan Android och iOS så köper man in sig i två olika ekosystem. Många användare tappar också sans och balans när de jämför sitt system med den stora konkurrenten. Mina barn blir närmast aggressiva när jag klagar på Android och på ett föredrag jag höll i veckan predikade en deltagare med närmast religiös iver fördelarna med sin nya iPhone.

Jag är sugen på Iphone X, men inte tillräckligt sugen för att byta tillbaka. Och bytet har fått mig att förstå att det är systemen som vinner över de enskilda prylarna.