För ett antal år sedan var jag bredbandsreporter på tidningen Internetworld.

Till varje nummer skrev jag spaltmeter om ADSL-modem, nya hastigheter och bredbandsoperatörer. Då var bredband hett och nytt. Vem skulle bry sig om en artikel idag som beskriver vikten av att bo när en telefonstation för att få ut mest av ditt adsl? Ingen.

Tekniken är bara intressant i en brytningstid. Nu är bredband helt etablerat och endast en liten grupp bredbandstekniker behöver bry som tekniken som får vårt underbara internet att fungera.
När något är nytt är det lätt att fastna i tekniksnack trots att vi inte ens förstår grunderna. Jag har hört kunder tvärsäkert säga att de vill ha en sajt byggd i php utan att de har en aning om vad php är för något.

Visst är det bra att ha en grundläggande förståelse för HTML, CSS, MySQL, AJAX eller någon av de andra tekniker som gör moderna sajter och nätbutiker möjliga. Men gå inte i fällan och låtsas förstå något du inte förstår. Våga ställa dumma frågor till snorvalpen som slänger sig med termer du inte förstår.

Det bästa skyddet mot tekniknördar som vill sätta dig på djupa vatten är att ha en tydlig idé om vad du vill uppnå med din sajt, nätbutik eller app. Funktioner och syfte kan man tänka ut utan att förstå ett programmeringsspråk.