Video på webben är ett fantastiskt format som borde användas mer. Jag vill se fler korta videos som visar era produkter och tjänster. Även rena instruktionsfilmer som på ett enkelt sätt beskriver hur jag använder en produkt eller tjänst ger en extra dimension som text och bild inte kan förmedla.

E-handlaren Coolstuff har på ett smart sätt engagerat sina vanliga kunder att spela in eller fotografera när de använder Coolstuffs produkter. Coolstuff belönar bra innehåll med generösa presentkort och mellan varven arrangerar de regelrätta filmtävlingar där kunderna kan vinna presentkort värda upp till 15 000 kronor. Jag har svårt att tänka mig en starkare köprekommendation än att en tidigare kund tagit sig besväret att spela in när de använder en av Coolstuffs produkter.

Engagemanget för produkter och varumärken finns bland kunderna. Prata med en Iphoneägare och du förstår vad jag menar. Ett intressant fenomen är trenden unboxing där vanliga kunder spelar in när de packar upp en vara de har beställt. Sök på unboxing hos Youtube.

Att se en kund som du och jag kontrollera sin nya mobil för första gången är nästan som att prata med en vän om hennes senaste köp.

Men ibland överskattar besökarnas vilja att se en lång inspelning av exempelvis ett seminarium. Det hela blir inte bättre av om den tekniska kvalitén är låg. Här tycker jag att en skriven text som berör samma ämne är överlägsen.

Visst har Youtube vant användare att titta på videos av amatörkvalitét, men det är skillnad att titta på ett par minuters klipp av ett skrattande barn eller en arg skogsturk än att följa en längre inspelning från en föreläsning.