Google har i dagarna genomför en stor förändring gällande kryptering av sökningar som görs.

Det medför att webbplatsägare och webbanalytiker inte längre kan använda Google Analytics, eller något annat webbanalysverktyg, på samma sätt som tidigare. Det går inte att se vad besökare sökt på alls längre för att komma till din webbplats. Tidigare har denna data krypterats endast för användare inloggade hos Google, men nu stänger alltså Google dörren helt.

Google ökar i och med detta integriteten för internetanvändarna. Något Google själva alltid angett som anledningen till att de började med krypterat sök från första början. Redan 2011 rapporterade Google om sitt arbete med ökat fokus på säkra sökningar.

Hur löser vi då detta? Framtiden ser ut att kräva en mer avancerad och omfattande webbanalys för att webbplatsägare ska nå samma insikter som tidigare serverats i exempelvis Google Analytics. I det nya landskapet krävs troligen att vi kopplar ihop flera datakällor. Sökordsranking och landningssidesdata kan exempelvis kopplas ihop för att dra kvalificerade slutsatser kring sökbeteenden.