År 2010 var året när smartmobilen slog igen om bred front i Sverige. 1,8 miljoner svenskar eller 25 procent av svenskarna i åldrarna 15 till 74 säger att de har en smartmobil, enligt en undersökning från analysföretaget Mediavision. En mycket stor grupp svenskar alltid har internet på fickan. Därmed är mobil marknadsföring en digital kanal att räkna med.

Den mobila webben är inte lika standardiserad som den vanliga webben. Därför är det hög tid att se över hur din hemsida visas på en Iphone, Android eller Nokia. Sedan ställs företag inför frågan om de ska utveckla en mobilanpassad sajt som kunderna når via en webbläsare i mobilen eller särskilda applikationer för de största mobila plattformarna. Lägg till den nyligen lanserade Ipaden och alla förstår att det börjar bli komplicerat att se bra ut alla digitala kanaler.

Betalviljan har alltid varit större i mobilen än på den vanliga webben. Därför kan affärsmodeller som inte fungerar på webben bli en succé på mobilen. Kanske kan det gå att börja ta betalt för mobilanpassat eller Ipadanpassat innehåll. Tidningsförlagen verkar tro att användarna är beredd att betala mer för Ipadinnehåll än för samma tidningar på papper.

Dessutom har besökarnas geografiska positioner blivit tillgänglig och relevant för sajt- och app-ägare. Information om var besökaren befinner sig ger oss nya möjligheter att skräddarsy erbjudanden på webben. Vi kan bli ännu mer relevanta i kommunikationen med våra kunder.

Företagets telefonnummer blir också viktigare när besökaren når din hemsida via mobilen. En besökare på stan ringer hellre än mejlar en sajtägare.

De flesta bör fundera på om de ska skapa särskilda Google Adwordskampanjer för mobila användare och se över möjligheterna att annonsera i särskilda mobila annonsnätverk.

När det gäller e-handel så tror jag att de flesta aktörer får ut mer om de förbättrar sina vanliga webbutiker än om de skapar särskilda mobilbutiker. Inom vissa segment som biljetter och resor kommer däremot att mobilbutiker att spela en viktig roll.

Framtiden är fortfarande öppen. Det är nu slaget om den mobila webben avgörs.