År 2002 bytte James Bond vodkamärke från Smirnoff till Finlandia.

James Bond har alltid varit kring 40 år och i den åldern byter ingen spritmärke. Men Smirnoff ville nå en yngre målgrupp, de dricker mer, än vad James Bond kunde erbjuda. Därför flyttades produktplaceringspengarna till andra filmer.

Jag blir irriterad när huvudpersonen i en film vrider fram etiketten på ölen han dricker så att ingen kan undgå att registrera varumärket. Eller när Hamilton dyrkar upp lås med ett Statoilkort.

I TV-serier som Sex and the City nöjer sig inte karaktärerna med att visa upp mobilen på ett löjligt övertydligt sätt – de läser upp en reklamslogan också. I de mest extrema fallen som filmen Driven med Sylvester Stallone finns hela 102 identifierbara varumärken och produkter, enligt branschtidningen Brandchannel.

I Sverige beräknas den populära tv-serien Solsidan fått in 10 miljoner kronor per säsong för att ha placerat varumärken som Samsung, Lexus och Bauhaus med flera.

Dokumentärfilmaren Morgan Spurlock, som tidigare åt sig igenom McDonald i filmen Super Size Me i jakt på snabbmatens baksidor, har i sin senaste film The Greatest Film Ever Sold fokuserat på produktplacering i filmer och tv-program. Och det vore inte Spurlock om han inte finansierar hela dokumentären med produktplaceringar (!).

Spurlock börjar prata om sina sköna skor när han intervjuar konsumentföreträdare. Han intervjuar människor på en särskilt bensinmack och dricker bara juicen POM. När han kör runt i den produktplacerade Mini Coopern får han av kontraktsskäl inte skoja om Tyskland eftersom tyska BMW äger Mini Cooper.

Produktplacering har funnits sedan filmens och tevens barndom men fenomenet ökar. Mycket beroende på att folk blir allt bättre på att undvika reklam genom att spola över reklamavbrotten med sina inspelningsbara hårddiskar. Frågan är om detta är rätt reklam för 2010-talet?

Många genomskådar de uppenbara placeringarna och diskuterar gärna detta på nätet. Borde inte marknadsförare försöka att respektera sina målgrupper?

Jag tycker att människor som är beredda att gilla ett varumärke på Facebook borde visas lite mer respekt.