När röstsök etablerat sig i Sverige kommer vi att glömma bort internet. Med röstkommandon och smarta system, som ser våra behov och önskningar innan de blir medvetna för oss själva, blir internet som luften vi andas – osynligt.

I Sverige är det bara nördarna som skaffat sig smarta högtalare som Amazon Echo eller Google Home. Men i USA, Storbritannien och Tyskland kan konsumenterna sedan flera år beställa varor och tjänster, lyssna på musik och få svar på frågor genom att prata rakt ut i rummet.

I USA har var femte hushåll en smart högtalare. Och röstshopping kommer att växa från dagens 17 miljarder kronor till ett värde av 335 miljarder kronor år 2022 i USA och Storbritannien, enligt en rapport från OC&C Strategy Consultants skriver Tech Crunch.

Det är försäljningen av Amazons smarta högtalare som driver utvecklingen, även om Google, Apple och Sonos försöker haka på. Samtidigt undrar man vart Microsofts assistent Cortana tog vägen.

I Sverige kan du köpa Amazon Echo, Google Home och Sonos One av stora återförsäljare, även om de inte är förberedda för svenska kommandon. Sonos säljer sina smarta högtalare med löftet att göra röstkommandon tillgängliga i Sverige tillsammans med de stora röstleverantörerna. Idag har Sonos integrationer med Amazons Alexa och de arbetar med Google för att interagera Google Assistent.

Eftersom ryktena om Amazons etablering i Sverige nått stormstyrka kommer säkert snart möjligheterna för röstshopping öppna sig för svenskar. Musiktjänsten Amazon Unlimited som säljs in som den röstkontrollerade tjänsten öppnades för svenskar i december förra året, men om du vill beställa en av Amazons smarta högtalare direkt från Amazon så blir det fortfarande stopp.

Förr eller senare kommer någon stor svensk detaljhandelskedja etablera ett samarbete med Google som innefattar röstshopping. Google Assistent har i tysthet dragit igång ett hemligt beta-test-program av Google Assistent bland svenskar som är aktiva som Local Guides för Google Maps. Faktum är att Google förstår talad svenska mycket bra. Testa att prata svenska med Chrome eller Google-appen Allo om du har en Android så blir du imponerad av hur bra det fungerar.

Det är bara en tidsfråga innan en stor del av de tekniktokiga svenskarna har smarta högtalare i vardagsrummen, köken och sovrummen. Kanske blir det de äldre som fortfarande känner sig obekväma med små touchskärmar som först kommer att anamma röstgränssnittet full ut. Annars brukar små barn gilla att prata med högtalare.

När vi har våra smarta högtalare på plats kommer internet försvinna på samma sätt som att vi aldrig funderar på elen i våra strömkablar eller syret vi andas. Om algoritmerna förutspår dina återkommande behov så kan vi använda rösten när vi vill lyssna på musik, poddar, radio eller ljudböcker. Vi kommer också komplettera våra matinköp eller beställningar av vissa förbrukningsvaror med snabba röstkommandon.