Att New York-börsen flaggade med schweiziska flaggan när Spotify noterades i förra veckan i New York kan jag skratta åt. Spotify har räddat både musikbranschen och mitt musikintresse.

Det har hänt många gånger på resor att människor jag mött börjar prata om choklad och klockor, tills jag vänligt men bestämt förklarat att jag är från Sverige och inte Schweiz. Samma sak hände Spotify i förra veckan när de noterades på New York-börsen i USA och uppnådde den imponerande värderingen 220 miljarder kronor när första dagens handel avslutades – mer än både H&M och Ericsson.

Den andra starkt lysande stjärnan på svensk tech-himmel Klarna får ursäkta. Visst är det coolare med en musiktjänst som har nästan all musik för 99 kronor i månaden än en betaltjänst som tjänar pengar på att jag missar att betala.

Spotify lanserades i oktober 2008 i en musikvärld präglad av pirattjänster. Den första digitala generationen fick smaka på den berusande känslan att ha tillgång till nästan all musik helt gratis. Men Spotify lyckades vända på detta och idag har tjänsten 157 miljoner användare och 71 miljoner människor betalar för att deras premiumtjänst. Själv har jag betalat för Spotify i snart åtta år utan uppehåll. En lojalitet som andra tjänster skulle ha dödat för.

Det fanns musiktjänster före Spotify. Apple Itunes lanserades redan 2001, men det handlade om att sälja musikfiler styckevis, inte abonnemang som Spotify.

En viktig anledning att Spotify lyckades var att skivbolagen var i fritt fall vid tidpunkten och var beredda att prova nya modeller. Genidraget från grundarna för att få nödvändiga avtal med skivbolagen var att ge aktier i Spotify till dem.

Sedan några år växer musikbranschen p g a streamingtjänster där Spotify är den överlägsna ettan. Streaming stod för 89 procent av den svenska musikbranschen intäkter för inspelad musik under första halvåret 2017, enligt branschorganisationen Ifpi.

Jag tror också att Spotify är en del av den mobila revolutionen som kom med lanseringen av Iphone sommaren 2007. Den andra modellen Iphone 3G släpptes ett år senare i 70 länder.

Med tiden har Spotifys teknik utvecklats och deras rekommendationsmotor blivit allt bättre. Jag tror också att framtiden för Spotify är en allt mer avancerad teknik som kan hjälpa musikerna att bättre förstå sin publik och hjälpa dem att tjäna pengar. Spotify kan vara den perfekta plattformen för att planera sina turnéer samt sälja konsertbiljetter och merchandise.

Med all musik på fickan blir världen en lite bättre plats att leva på. Så jag ska fira Spotifys tioårsdag med ett riktigt vinylparty – för att minnas hur det var tiden före Spotify.