Google har i förra veckan fått hård kritik i Sverige, eftersom de låter nazister publicera misshandelsfilmer på YouTube och gör nätpublicerade hatlistor mot judar enkelt synliga via sökmotorn Google.

Expressen och Dagens Nyheter har granskat hur Google, som äger YouTube, gör det möjligt för nazister att sprida innehåll som präglas av hat eller som till och med kan innehålla brottslighet. Videor på nazister som fällts för hets mot folkgrupp för att de burit nazistiska symboler har legat uppe tills Expressen skrev om dem.

Genom sökmotorn Google är det enkelt att hitta hatlistor mot kända identifierbara svenska judar. Även en misshandel av en Uppsalabo från 2013 låg ute på nazisternas YouTube-kanal.  Google har efter massiv kritik börjat plocka ner hatkonton på YouTube.

YouTubes Europachef Ben McOwen Wilson, bemöter kritiken mot hur bolaget hanterat hatsajterna i ett blogginlägg.

– I veckan har vi fått flera svåra frågor kring särskilda kanaler och aktivitet på YouTube ställda till oss. Vi hör frustrationen och kritiken från er som vill se snabbare handling eller att andra beslut tas. YouTube är en öppen plattform, byggd kring principerna om yttrandefrihet. Ofrånkomligt innebär detta att vissa människor kommer att uttrycka kontroversiella åsikter som andra i grunden inte håller med om.

Googles Sverigechef Anna Wikland vägrade först att kommentera Expressens granskning utan hänvisade till bolagets kommunikationschef Farshad Shadloo, men till slut blev trycket för stort:

– Vi tar oerhört seriöst på det som händer. Jag kan också säga att rent personligen så sympatiserar jag inte med det som den här hatsajten eller vad den här typen av kanaler står för. Det är väldigt komplext, vi jobbar på det, det är ett stort team på YouTube som jobbar på det.

Hur kommer det sig att hatsajtens klipp ligger ute igen trots att de ska vara borttagna?
– De är väldigt kreativa och det är väldigt komplext hela situationen och YouTube har väldigt många som tittar på det här just nu. Överlag är det så att vi inte tillåter hot och trakasserier vare sig om det är individer eller grupper eller er journalister heller. Vi har tydliga policys kring det och dessutom följer YouTube svensk lagstiftning. Det jag också vill betona i det här är att sker det hot och trakasserier på plattformen, då måste de som blir hotade gå till polisen.

 

Läs mer:
https://www.expressen.se/nyheter/google-jamfors-med-listor-som-nazisterna-anvande/
https://www.dn.se/nyheter/sverige/googles-sverigechef-vi-tar-oerhort-seriost-pa-det-som-hander/