För två år sedan planerade jag att skriva en bok om företagsbloggande, men jag lade ner projektet eftersom det var ont om bra svenska företagsbloggar utanför pr-branschen. Idag ser det lite bättre ut, men någon bloggrevolution av amerikanska mått har inte kommit till företagsvärlden.

Pr-firmorna upptäckte bloggarna tidigt och som profilerad bloggare kan man räkna med pressreleaser, inbjudningar till event och ibland dyra produkter i brevlådan. Men bloggarna buntas ofta samman i en grupp. Med hjälp av dåliga exempel som Alex Schulman och Linda Skugge avfärdas tusentals skarpa bloggar som ofta ger mig en bättre bevakning av mina specialområden är den vanliga pressen. Det är ungefär som att jämföre Se & Hör med Affärsvärlden.

Men underskatta aldrig en bloggares kraft. Den som söker på vanliga begrepp och varumärken i Google kommer att hitta bloggare i toppen. Därför bör du bevaka dina begrepp och varumärken i bloggosfären. Även om din organisation inte är beredd att börja blogga så bör du ge dig in i konversationen när ditt varumärke diskuteras i bloggosfären. Inget glädjer en bloggare mer än en genomtänkt kommentar på hans blogg.

Nu väntar jag tålmodigt på det första svenska företaget som förändrar sitt sätt att fungera genom bloggen. Ett företag som öppnar upp för kunder och partners. I rätt bransch kan det bli ett helt oslagbart koncept. Tänk er den helt transparenta mäklarfirman där unkna mäklarknep vädras på bloggen. Den tillit en ärlig och intressant blogg skulle skapa hos köpare och säljare är värd miljoner.