Svenska Institutet blockade 14 000 Twitter-användare på sitt officiella Twitterkonto @sweden för att efter en massiv kritik dra tillbaka blockeringarna.

Svenska Institutets Twitter-konto @sweden lämnas varje vecka över till en vanlig eller ovanlig svensk att hantera. Under perioder har de tillfälliga administratörerna haft fullt upp att hantera nättroll. Därför blockerade Svenska Institutet 14 000 användare. Ett tilltag som väckte en kreditstorm och fick Svenska Institutet att backa från beslutet.

– Bedömningen var att listan skulle hjälpa oss mot det näthat vi har upplevt och därför beslöt vi att behålla den. Men vi har fått många frågor om hur en myndighet bör agera på nätet, och vi måste ta ett steg tillbaka, säger Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på Svenska Institutet till Dagens Nyheter.

Av de 14 000 blockade kontona är 2000 spam-robotar, 7200 kommer från en kurerad lista från Blocktogether som blockar hatkonton. Sedan har förra veckans @sweden-twittrare Vian Tahir bidragit med konton, enligt medieanalytikern Emanuel Karlsten.

Läs mer: http://www.dn.se/kultur-noje/svenska-institutet-backar-om-kontroversiell-blocklista-pa-twitter/