Sverige kommer att vara kontantfritt inom tre till fem år, säger vice riksbankschef Cecilia Skingsley, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Sverige ligger tillsammans med Norge i topp i världen när det gäller digitala betalningar. Vi använder kort i större utsträckning än de flesta länder och mobilbetalappen Swish hör till standardapparna på svenska mobiler. Samtidigt accepterar allt färre hotell, restauranger och butiker kontanter.

– Sverige kommer troligtvis vara kontantfritt inom tre till fem år, sade vice riksbankschef Cecilia Skingsley, på en bankkonferens i London.

Vanliga kontanter kommer inte att tas bort, men eftersom ytterst få företag kommer att ta emot dem och få konsumenter kommer att använda dem blir de i praktiken oanvändbara.

Riksbanken utreder också en e-krona som gör det möjligt att betala kontant med en digital valuta. Riksbanken började titta närmare på möjligheterna att skapa en e-krona under våren 2017, en virtuell valuta som skulle kunna laddas på ett kontantkort.

Läs mer: https://www.reuters.com/article/us-sweden-cenbank-cashless/riksbank-predicts-sweden-will-be-cashless-within-five-years-idUSKBN1O327W