Sedan i slutet på maj ligger Swish för e-handel nere. Det är svårt att greppa omfattningen av fiaskot med tjänsten som tagit privatkunderna med storm.

Jag vet ingen svensk app som på så kort tid vunnit användarnas hjärta. 4,5 miljoner användare är ett bevis på att betalappen Swish löst det reella problemet med dagens kontantbrist i samhället. När kort tagit över allt mer av våra betalningar har vi i slutat ta ut kontanter. Det har gått så långt att vi har fått problem när vi ska ge pengar till privatpersoner. Denna lucka fyller Swish, som till skillnad mot banköverföringar sker i realtid.

Därför var det med entusiasm som jag tog emot lanseringen av Swish för e-handel i början på året. Många e-handlare hade redan på egen hand implementerat Swish i sina butiker, men med Swish nya API skulle Swish etablera sig som ett stort betalsätt på nätet i stor skala. Hos nätbutiker som Inet tog Swish snabbt 7,5 procent av betalningarna.

Betalexperter förutsåg att Swish på kort tid skulle konkurrera ut direktbetalningar via internetbank. Betalväxlar och utcheckningskassor som Klarna, ville alla implementera Swish. Men den 24 maj kom beskedet som bevisar att bankerna är genomusla på att driva it-projekt. Swish har haft driftsproblem på grund av e-handelsbetalningarna. Swish för nätbutiker har stängts ner och kommer inte att vara på plats förrän i slutet av augusti. Ett litet driftsuppehåll på drygt tre månader för underhåll i en värld där minuters nedtid är oförlåtligt.

Bankerna har ända sedan e-handelns barndom haft svårt att hantera online-betalningar. När verifiering av kortbetalningar med kod infördes glömde bankerna att informera sina kunder. En dag gick det bara inte att betala med kort. Resultat blev att online-faktura-tjänsten Klarna fick en flygande start när förtvivlade kunder inte förstod varför kortet inte fungerade.

Bankernas direktbetalning via internetbank har haft en sådan avgiftsstruktur att den aldrig varit något alternativ för mindre e-handlare. E-handlare som vill att kunderna ska kunna betala oavsett vilken storbank de tillhör åker på tusenlappar i fasta månadsavgifter.

Jag är tacksam över att det funnits många entreprenörer som sett behovet av smidiga betalningar och tagit fram många bra och smarta betallösningar. Klarna har drivit utvecklingen och många vill konkurrera med Klarna. För e-handlare är Swish inte ett alternativ längre. Jag vet att smarta entreprenörer kommer att utnyttja teknik bakom den virtuella valutan Bitcoin, blockkedjan, för att helt kunna undvika banker vid betalningar.

Det är hög tid för en utmanare till Swish som bygger på blockkedjan. I väntan kanske det är dags att börja använda de nya fina sedlarna som Riksbanken släppt.