Bra bilder är viktiga på sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram. Och det går att ta bra bilder med en smartmobil.

Bilder är viktiga för att skapa engagemang på sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram. Om du lär dig att hantera smartmobilen på rätt sätt har du en stor källa att publicera bilder ifrån.

1. Ställ in skärpan.

Autofokusen fungerar inte alltid klockrent på en smartmobil. Genom att peka på skärmen på den detalj du vill ställa in skärpan på hamnar rätt område i skärpa.

2. Tänk på ljuset.

Ljussättningen är a och o vid smartmobilsfotografering. Om du har möjlighet är det bättre att fotografera utomhus i dagsljus än inomhus på kvällen. Undvik att fotografera i motljus. Fotografera objektet från den vinkel där det naturliga ljuset bäst belyser objektet.

3. Använd HDR på rätt sätt

Inställningen HDR innebär att kameran tar tre bilder med olika exponeringar av samma objekt för att sedan automatiskt sätta ihop en förhoppningsvis bättre bild. Funktionen är bra att använda vid:
Landskapsfotografering då kontraster mellan himmel och jord kan vara stora.

Porträtt i solljus där kontrasterna blir för stora mellan belysta och skuggade delar av ansiktet.
Dåligt upplysta miljöer där enskilda ljuskällor kan ”fräta ut” en bild.

4. Säkra upp bilderna.

Om du installerar appen Google+ så tankas tagna bilder automatiskt upp till ditt Google+-konto, sedan kan du bestämma om du vill dela ut dem. En annan bra bilddelningsappar är Flickr.

5. Bearbeta bilderna i mobilen

Appen Camera+ (bara iOS) ger dig enkla verktyg att enkelt bearbeta bilder redan i mobilen.

6. Lär dig grundera i Photoshop

Lär dig grunderna i något bildbehandlingsprogram som t. ex. Photoshop för att kunna efterbearbeta bilder.