Kontanter är ett döende betalsätt i Sverige. Om du ska sälja något på mässor eller i pop-up butiker måste du kunna ta emot kortbetalningar.

I takt med att kontanter blir ett allt mindre vanligt betalsätt i Sverige har det kommit bra alternativ till den traditionella kortterminalen.

En traditionella leverantör av betalterminaler som Babs Paylink tar mellan 299 och 799 kr/månaden i hyra av en kortterminal. Dessutom krävs ett inlösenavtal hos en bank och det tillkommer transaktionsavgifter på mellan 2-2:50 kr per köp för debetkort och ytterligare 1,95 procent på varuvärdet för kreditkort. Är man medlem i organisationer som Svensk Handel går det att få betydligt bättre inlösenavtal.

Men det finns enklare och billigare alternativ för företag som inte vill bli medlem i Svensk Handel:

iZettle
iZettle kopplar en kortläsare till en mobiltelefon eller surfplatta som i sin tur måste vara uppkopplad mot nätet.
www.izettle.com

Kostnad: Enklaste terminalen är gratis för företag och kostar 449 kr för en privatperson. iZettle erbjuder dessutom en större kortterminal för 749 kr. iZettle erbjuder även ett kassaregistersabonnemang för 249 kr/månaden för de verksamheter där Skatteverket kräver kassaregister.

Det går dessutom att köpa till en kassalåda och en kvittoskrivare för 7 500 kr plus moms.

Ingen månadsavgift, men en transaktionsavgift på mellan 1,5-2,75 procent beroende på hur mycket du säljer på en månad.

Swish Företag
Företag, organisationer och föreningar kan ta emot betalning från kunders Swish-app. Betalningarna hanteras via en app på en smartmobil. Administratören kan ge flera medlemmar i en förening möjlighet att se att betalningar kommer in på Swishkontot från kunder.
www.getswish.se

Kostnad: Årsavgift på 500 kr. Sedan tillkommer 2-2,5 kr per transaktion beroende på bank.