Många har fått ett närmast tvångsmässigt förhållande till sina sociala flöden. Men det finns hjälpmedel för att minska tiden du tittar på sociala medier.

Sociala medier är kul – men ibland tränger de ut produktivt arbete och verkliga sociala relationer. Det är hög tid för dig att ta kontroll över dina sociala medie-vanor.

1) Stäng av alla aviseringar.

Ett första steg är att stänga av alla typer av aviseringar från dina sociala appar. Det är inte livsnödvändigt att veta exakt när någon har kommenterat senaste inlägget på Instagram.

2) Rensa i flödena.

Det är lätt att börja följa allt för många konton. Ta och rensa bort dem som ändå inte postar något intressant.

3) Avinstallera appar från mobilen.

Ett lite mer radikalt steg är att helt avinstallera sina sociala medie-appar från mobilen och bara följa flödena från vanliga datorer.

4) Installera block-tjänster.

Det finns många tjänster och appar som låter dig tidsbegränsa eller helt blockera tjänster och sajter som du tillbringar för mycket tid med. Chrome-tillägget Stayfocused låter dig exempelvis bara tillåta tio minuter med Facebook om dagen. Du ställer själv in de sajter och tjänster du helt vill blocka eller tidsbegränsa.

https://chrome.google.com/webstore/detail/stayfocusd/laankejkbhbdhmipfmgcngdelahlfoji?hl=en

Freedom är en betaltjänst låter dig blockera tjänster och sajter på din pc, iPhone, iPad eller Mac. Du kan också lägga in tider då det är okej att använda exempelvis Twitter och Facebook.

https://freedom.to