Genom att tagga mållänkar i dina annonskampanjer, postningar i sociala medier och nyhetsbrevsutskick kan du enkelt utvärdera vilka kampanjer och kanaler som är mest effektiva.

Genom att direkt efter den vanliga måladressen lägga ett ? samt olika kampanjparametrar, så kallade UTM parametrar, kan du senare i Google Analytics se effekten av olika annonser, postningar och utskick. Du kan även utvärdera effekten av olika typer av banners och budskap under rubriken kampanjer i Google Analytics.

https://execempel.se/?utm_source=nyhetsbrev&utm_medium=mejl&utm_campaign=mars_utforsaljning&utm_content=soffbordutm_medium=mejl&utm_campaign=mars_utforsaljning

När någon klickar på din uppmärkta länk kan du sedan analysera i Google Analytics Kampanjrapporter. Tagga all trafik där du kan utforma mållänken och var konsekvent i hur du döper taggarna – detta gäller också hur du använder gemener och versaler.

Det finns det fem nivåer du kan tagga länken med i och du kan nöja dig med en nivå, men rekommendationen är att utnyttja tre nivåer.

Campaign Source (kampanjkälla): Plattformen eller sajten där trafiken kommer ifrån – exempelvis Facebook, en partners webbplats eller ditt nyhetsbrev.

Campaign Medium (kampanjmedium): För att kunna identifiera typen av trafik som kostnad per klick (CPC), epost, affiliate eller organiskt.

Campaign Name (kampanjnamn): Välj ett eget namn på kampanjen för att hitta den i Google Analytics. Exempelvis ett blogginlägg eller ett utskick.

Content Name (innehållsnamn): Du kan differentiera ett utskick genom att märka upp varje länk i ett nyhetsbrev med en innehållstagg.

Enklast att komma vidare är att använda Google URL-builder där du bara skriver in taggarna i ett formulär och kopierar den färdiga länken.

Läs mer: https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/