Som föreläsare och journalist vill jag presentera spännande nyheter och lyfta fram intressanta trender. Därför har jag senaste året fokuserat på små läckerbitar som mobil e-handel, mikrobloggande och mobil sökoptimering.

Frågan är dock om inte de flesta företag borde ta tag i mer grundläggande saker innan de intresserar sig för webbens senaste trender? Det finns grundläggande kunskap om webben som har svårt att sippra ner i företagssverige.

Ger du en tydlig bild av företaget och människorna bakom företaget? Presenterar du dig med text, bilder och riktigt kontaktuppgifter?

Är texterna på webbplatsen anpassade till att besökarna normalt skummar webbtexter istället för att lusläsa dem? Lyfts innehållet fram med bra journalistiska och tydliga rubriker? Lyfter ni fram viktiga fakta med punktlistor och fetning av text? Är meningarna inte allt för långa?

Har du en hemsida som är byggd i ramar. Byt plattform så snabbt du kan. Ramar fungerar inte i sökmotorerna eftersom det är svårt att länka längre ner i sajtstrukturen.

Har du unika titeltaggar på varje enskild hemsida? Detta är den enklaste åtgärden för att ranka bättre i sökmotorer.

Lyfter ni fram innehåll längre ner i sajtstrukturen genom länktexter som tydligt förklarar vad man hittar bakom dem?

Mäter du trafiken och effekten av din webbplats med analysverktyg som Google Analytics?