Google fyller tio år i september. Det firar de med att starta ett fullskaligt webbläsarkrig med Microsoft. Att följa webbutvecklingen är aldrig tråkigt. Google Chrome kommer påskynda utvecklingen att frigöra datorerna från operativsystem som Windows. I framtiden kommer sannolikt webbläsaren vara det enda operativsystem som en normal användare behöver. Vi kommer att arbeta i molnet som är den samlade summan av internet och webbtjänster och bredband som närmar sig en fri nyttighet.

Frågan är när mångmiljardföretaget Gooolge slutar att uppfattas som en uppstickare. Kanske först efter att Microsoft tvingas ge vika för Google på webbläsarmarknaden. Google har redan lyckats kapa åt den snabbast växande och mest intressanta annonsmarknaden i världen – sökmarknadsföringen. De samlar kul tjänster som frimärkssamlare samlar frimärken.

Samtidigt vacklar den gamla mjukvarujätten Microsoft. Deras senaste version av Windows – Vista – är inget annat än ett misslyckande. Jag känner ingen som installerat Vista och är nöjd. De misslyckades med att köpa Yahoo som skulle givit dem en större andel av sökmarknaden.

Men så som jag känner internet så kan lika gärna någon entreprenör i ett garage i Kalifornien arbeta på tjänsten som knäcker både Google och Microsoft. Eller varför inte något löst open source-kollektiv.