Det känns som sök alltid varit där trots att jag vet att internet inte funnits för en bredare allmänhet i mer än i 15 år. Under de sista dagarna av internetbubblan år 2000 var det ingen som intresserade sig för sök. Själv träffade jag Googlegrundaren Sergey Brin på ett PR-kontor på Greve Turegatan i Stockholm utan att vara allt för intresserad av den lille amerikanen. Google.se var ännu inte lanserad och de flesta snackade e-handel och sökte med Altavista.

Samma år startades sökoptimeringsfirman med det tidstypiska namnet Jajja Communication. På den här tiden fick alla företag märkliga namn som Yahoo!, Boo.com, Sumo.com, Spray, Toga, Icon Media Lab och så vidare. Jajja var inget undantag.

Ingen brydde sig om sökmotorer. Trots detta skulle Jajja hjälpa folk att synas i sökmotorerna. Det var inte så komplicerat på den tiden. Sökoptimerarna anmälde hemsidor till sökmotorerna och gjorde man det tillräckligt många gånger så rankade sidorna.

Google var betydligt bättre än sina konkurrenter. De gjorde länken till hårdvaluta för att sajter skulle ranka. Och svenskarna och världen lärde sig att älska Googles renskalade sökmotor och tröttnade på konkurrenternas julgranar med reklam och bjäfs.

Sökoptimerarna hakade på och byggde tokoptimerade spegelsidor som länkades till kunder. Frågade man någon utanför webbranschen visste ingen någonting om sökoptimering. Sökfirmorna hade också problem att övertyga kunderna om nyttan med sökoptimering.

2005 började jag på allvar intressera mig för sökoptimering. Jag skrev min första artikel om sökoptimering som anställd på tidningen Internetworld samma år. Hösten 2005 sade jag upp mig för att skriva en bok om sökoptimering. I augusti 2007 började jag skriva nyhetsbrevet Jajja News.

När jag idag håller ”Starta e-handelkurser” för människor som inte kan så mycket om internet så vet de en sak – butiken ska vara sökoptimerad. Annars har de inte några uttalade krav på sina plattformar.
När Boo.com, Sumo.com och Toga gick i konkurs så överlevde Jajja. Jajja behöll namnet trots att de oförtjänt fått stå med hundhuvudet för saker som de flesta sökoptimerarna sysslat med i kampen för att ranka i Google. Efter tio år är Jajja störst i Norden på sökoptimering. Ingen undrar längre varför man ska sökoptimera webbsajter. Uthållighet brukar löna sig.

Historien om sök är historien om hur internet blev ett av de viktigaste medierna på rekordkorta tio år. De närmaste tio åren kommer bli minst lika spännande. Man skulle ha köpt några aktier när Google börsintroducerades.